top of page

recent works & insights

Huawei spår platta kameror och 5G


Inför lanseringen av nya P30 från Huawei passade företaget på att bjuda in till allmänprat om hur man ser på nuet och utvecklingen runt hörnet. Platta mobilkameror och 5G är framtidens melodi erfar det Kinesiska superföretaget, men också ett allt mer uppkopplat samhälle.Klick. För några årtionden sedan var fotografen ensam med sin bild efter fotoögonblicket, och det skulle ta timmar och dagar för att få den framkallad. Idag är verkligheten en annan. Framkallning är en bortglömd term, och bilden är rejält optimerad redan innan du hinner se den på skärmen.

-Det handlar om autofokus, antiskak, färg, ljusstyrka och kontrast, brus och skärpa, säger Li Changzhu som är vice VD på smartphoneavdelningen på Huawei.

-Den optiska konstruktionen är designad för att minska interna linsreflektioner och linsöverstrålning. Också karaktären på ljusspridningen för att det blir en mjuk övergångseffekt, fortsätter Li Changzhu.


Men paradigmskiftet mot digitalt behandlade bilder slutar inte där. Med hypersnabb 5G-uppkoppling kan bilderna kopplas upp mot avancerad bildbehandling på molnet och återladdas optimerade utan att användaren hinner blinka. Det handlar i första hand om exempelvis AI-baserad antibrusbehandling och andra beräkningstunga filter för att korrigera fel. I framtiden kan man tänka sig rent kreativa effekter som att byta bakgrund, förgrund eller komponera om bilden. Om fotografens visuella stil finns lagrad på molnet är det rimligt att kunna styra en exponerad bild mot den.

-De platta kamerorna är på väg att komma ikapp systemkamerorna med hjälp av 5G och felkorrigeringssystem, konstaterar Huawei.


bottom of page